< Terug naar overzicht

Nazira uit Syrië: 'Begin met het leren van de taal'

Nazira loopt stage als arts-assistent via een werkervaringsplek bij een huisartsenpraktijk in Oirsbeek. In Syrië had zij 12 jaar een eigen kliniek als arts spoedeisende hulp. Welke tips heeft Nazira?

Nazira had niet verwacht dat ze na 5 jaar weer een witte jas zou kunnen dragen. In de huisartsenpraktijk leert ze de gezondheidsregels, de protocollen en de richtlijnen in Nederland, zoals de NHG-standaard. Nazira vond het vinden van werk in de gezondheidszorg het allerbelangrijkste, de specialisatie maakte haar niet uit. Niet opgeven en goed bedenken wat je wilt, begin met het leren van de taal en leg contact met Nederlandse mensen. Dat is haar advies.

Een werkervaringsplek. Iets voor jou?

Een werkervaringsplek kun je zien als een tijdelijke arbeidsplaats voor mensen met een uitkering. Het doel is werkervaring opdoen of in stand houden.

De werkwijze is als volgt: je spreekt met een werkgever af dat je een bepaalde periode op proef komt werken. Gedurende deze periode betaalt je werkgever geen loon en is het over het algemeen mogelijk je uitkering te behouden. Hoe lang je werkervaring op mag doen is afhankelijk van de gemeente waarin je woont, meestal is dit 3 tot 6 maanden. Het doel van een werkervaringsplek moet wel zijn dat je werkgever aan het eind van je ‘proefperiode’ de intentie heeft om je een contract aan te bieden.

De voordelen van een werkervaringsplek:

  • werkervaring opdoen
  • wennen aan een werkritme;
  • leren functioneren in een arbeidsrelatie en een positieve werkervaring opdoen
  • de mogelijkheid om je kwaliteiten te tonen binnen een bedrijf en deze verder te ontwikkelen
  • de mogelijkheid om je CV aan te vullen
  • krijgen van positieve referenties

Op Zorgnet Limburg vind je werkervaringsplekken in de zorg.

Benieuwd wat vluchtelingen voor jou als werkgever kunnen betekenen?

Werkgevers zijn vaak nog onbekend met vluchtelingen, terwijl er veel mogelijkheden zijn. Als werkgever kun je vluchtelingen de kans bieden om hun talenten te benutten. Bijvoorbeeld door:

  • het aanbieden van stages of werkervaringsplekken
  • het verzorgen van een kennismaking op de werkvloer (snuffeldag)
  • vluchtelingen laten oefenen met solliciteren op een VIP-training
  • het aanbieden van een ruimte waar trainingen kunnen plaatsvinden of het VIP-team kan overleggen

Benieuwd naar de mogelijkheden om samen te werken met VluchtelingenWerk? Neem contact op met VluchtelingenWerk in jouw regio of kijk op hun website.